Jesen jedino volim zbog raznolike i šarene pijace. Obožavam pijace.
Omiljene su mi Vidikovačka, jer stanujem u kraju i Kalenić, često odem do nje.
Familija voli razne proizvode od paprika, paradjaza, patlidžana, cvekle, karfiola i zimnicu često traže i mnogo pre hladnih dana, na šta se ja ljutim i negodujem :)... jer toliko povrća i salata još uvek ima. Ali kako ima i dovoljno količina (tegli) samo negodujem, a zapravo jedva čekam da mi kažu kako im se dopada.
Vrsta zimnice slabo varira u mojoj i maminoj kući. Ajvar, mamina Ljutenica, Carska salata, kao i razne turšije, koje ove godine nisam pravila, obavezni su, a često postoje i novine, kao recimo ove godine Cvekla sa renom.
Ajvar od pečenih paprika i patlidžana
Pravim ga obavezno od pečenih paprika i pečenog patlidžana, mnogo je lepšeg ukusa nego kada se pravi od barenog povrća. Isprobavala sam razne varijante i ovo je ono pravo.
Količine su 2,5:1 u odnosu crvena paprika : patlidžan.
Na 7 kg paprika:
- patlidžana oko 3 kg (tačnije 2,8 kg)
- 250 ml ulja
- 150 ml alkoholnog sirćeta
- ljute papričice (ako želite i po ukusu)
- soli po ukusu (na ovu meru 2 kašičice)
Ispečem na roštilju ili rerni, opcija roštilj, ostavim bar jedan dan poklopljeno, sa povremenim ceđenjem tečnosti iz posude, jer to u mnogome skraćuje vreme kuvanja, koje je i onako dugačkooo. :) Oljuštim, sameljem zajedno sa ljutim papričicama (po ukusu) i dobro upržim na suvo, bez ulja, da što više vode ispari. Kada procenim da je pri kraju, da se masa malo zgusnula i da je voda isparila, proizvoljno i po ukusu, dodam ulje (zavisi mnogo od kavliteta paprika, odnosno koliko "traži" i upija ulja, najbolje dodavati postepeno; napisala sam gore na određenu količinu paprika koliko ml), alkoholno sirće i so (2 kašičice). Krčka se još malo, neprekidno mešajući, sipa u vruće, sterilne tegle, pa ako je mnogo gust, pažljivo kašikom sabiti ajvar da nema šupljina, jer vazduh koji ostaje kvari ga i onda samo ga zapečem u rerni, a kada se ohlade zatvorim, a ako nije previše gust, okrenem na 5 minuta, naopako zatvorene tegle, pa ispravim i ostavim da se ohlade.
Kako ajvar pravim u više tura :) obavezno je jedna polovina neljuta ili vrlo, vrlo malo ljutkasta, a druga polovino obavezno ljuta, ali fino i pikantno, ne peterano.
Carska salata
- 5 kg razne paprike (po ukusu)
- 2 kg karfiola
- 2 kg šargarepe
- 250 g soli
- 450 g šećera
- 500 ml ulja
- 1 l alkoholnog sirćeta
Povrće oprati, očistiti i iseći na manje komade, kocke, cvetiće, deblje kolutove. Ređati naizmenično u velikoj šerpi red povrća, red mešavine soli i šećera i tako dok se sav materijal ne utroši. Pokriti čistom slvetom, krpom i ostaviti 24 sata da povrće pusti sokove.
Nakon tog vremena, procediti povrće, pa tu tečnost prokuvati zajedno sa uljem i sirćetom. Kada provri skloniti sa vatre. U sterilne tegle staviti izmešano povrće, naliti tečnošću i zatvoriti.
Carski užitak. :)
Cvekla sa renom
- 1,5 kg cvekle
- 7 dl jabukovog sirćeta
- 80 g šećera
- kašičica soli
- 5 kašika rena, isečenog na kockice
- kašika bibera u zrnu
- kašika kima
- 4 karanfilića
- lovorov list
Cveklu lepo oprati i peći u rerni oko 1 h na 180C. Prokuvati sirće, šećer i so i držati na toplom.
Ren oprati, očistiti, iseći na kockice. Na posebnom tanjiriću pripremiti ostale začine.
Ispečenu cveklu malo prohlađenu, oljuštiti i iseći na tanke kriške ili rezance. Još toplu ređati sa renom i začinima u tegle, preliti vrućim sirupom u zatvoriti.
Mamina ljutenica
Neizbežna salata na svim maminim gurmanskim okupljanjima, već 30 godina.Ukoliko gosti znaju da je ona pravi, a većina zna, i ukoliko je nema na stolu, bez ustručavanja traže.
Meni je mana ovoj zimnici-ajvaru što se jako dugo kuva (zato to još uvek ja ne pravim :)) i što ide dosta ulja, prosto pliva u ulju, ali dovoljno je procediti kome smeta. Ukus joj je apsolutno fnatastičan. :)
- 6 kg očišćenog i samlevenog paradajza
- 800 ml vinskog sirćeta
- 600 ml ulja
- 600 g šećera
- ljute papričice po ukusu
- soli po ukusu
Oprati i očistiti paradajz, pa samleti u količini od 6 kg. Zajedno staviti sa sirćetom i uljem da se kuva i samlevene ljute papričice, količine su po ukusu, a kasnije se mogu dodati još, ukoliko nije dovoljno ljuto. Pri kraju kuvanja dodati šećer (mnogo smesa prska ako se doda ranije), a na samom kraju i soli po ukusu.
Kao što već rekoh, ova mamina ljutenica kuva se jako dugo. Gotova je kada se od početne količine smesa smanji na 1/3. :)
Ostaviti tako u šerpi, pokrivenu čistom salvetom, do sutra da se ohladi, pa sipati u tegle.
Obavezna zimnica je i pečena paprika, koliko god ima mesta u zamrzivaču. I to samo zbog dve vrste salate: klasične pečene paprike u ulju, sa belim lukom i sjajne Pečene parike sa fetom i bademima.
Нема коментара:
Постави коментар