Ćufte su uvek zahvalne. Relativno brzo se naprave i uvek ostanu bar i za sutradan, pošto ih ima dosta, tako da ne moram da razmišljam šta ću i sutra da kuvam.
Htela sam malo drugačiji prilog, odnosno pire ili krompir, pa sam izabrala ovaj, možda malo pikantniji, ali meni se dopada, a to znači...praviću ga opet. :)
Potrebni sastojci za ćuftice:
- 500 g mlevenog junećeg mesa (ili samo svinjetina ili mešano)
- 2 kašičice Dižon senfa
- malo suvog začina (omiljen mi je Kotanyi italijanska mešavina)
- 1 jaje
- so, sveže mleven biber
- grančice svežeg ruzmarina (po ukusu, oko 3-4 manje grančice)
- malo svežeg peršuna i vlašaca
- prezle ili izmrvljena dva dvopeka ili nekoliko neutralnih krekera
- malo maslinovog ulja
Najbolje je meso samleti kod kuće, ali ako nemate mašinu za mlevenje ili neki dobar multipraktik, onda vam ostaje varijanta kod proverenog mesara, s tim da uvek izaberete komad mesa koji bi želelei da vam samelju, a nikako kupiti ono već samleveno. Mala opaska iz sopstvenog iskustva.
Dakle, u posudu stavite meso, Dižon senf, origano, sitno iseckan svež ruzmarin, jaje i sve lepo začnite sa solju i sveže mlevenim biberom. Dobro rukama izraditi.
A onda malo vlažnim rukama praviti jednake kuglice, pa ih na kratko propržiti na malo maslinovog ulja, u nekom od modernih, super nelepljivih tiganja. :)
Izvaditi ćuftice iz tiganja, pa u istom pripremiti sos.
Potrebni sastojci za sos:
- 500 ml paradjaz soka (nekog kvalitetnog ili domaćeg)
- 500 g pelata, sitno iseckanog
- vlašac
- bosiljak
- malo maslinovog ulja
- čili papričica (količina po ukusu)
- 2 čena belog luka
- so, sveže mleven biber
Dodati još malo maslinovog ulja, pa kratko propržiti izgnječen beli luk i naseckan čili, dodati paradajz sok, pelat, iseckane začinske trave vlašac i bosiljak, pa vratiti ćuftice i na srednjoj temperaturi (više ka slaboj) krčkati sve 20-ak minuta.
Potrebni sastojci za krompir:
- 4 veća krompira (beli, crveni, mešano)
- 2 batata
- 1 kašičica slačice
- 1 vršna kašičica kurkume
- malo čili papričice
- komadić sirovog đumbira
- maslinovo ulje
- malo soka od limente ili limuna
- mlad luk
- pešun
Krompir i batat dobro oprati i ispeći u rerni.
Dok se hlade, na malo maslinovog ulja propržiti samlevenu slačicu (dobro se melje u mlinu za kafu) i kurkumu, seckanu papričicu i narendan đumbir. Kada zamiriše sve oko vas, skloniti sa vatre, dodati oljušten i izgnječen krompir (može i viljuškom), naravno pre toga prohlađen.
Sve lepo izmešati, dodati malo soka od limente ili limuna, dosta naseckanog mladog luka i peršuna.
Služiti toplo.
Pošto sam čili dodala i u ćuftice i u krompir, neko bi pomislio da je jako i ljuto, međutim, nisam preterala sa količiniama, tako da je vrlo blago i pikantno, taman po mom ukusu. Vi naravno možete dodati više ili izbaciti čili s kroz.
Нема коментара:
Постави коментар