Ooooo ovo je bio pun pogodak sinoć. ♥ Nešto slično je pravio Džejmi i setila sam se toga, pa uz neke male izmene napravila savršenu večeru. Inače najviše od paste volim taljatele i svuda ih guram, ako mi izričito ne treba neka kratka testenina. Tako je bilo i ovoga puta, ali naravno ona nije važna u ovom trenutku, jer je kralj večeri sos.
Često ga spremam sa špagetama ili taljatelama, pogotovu kada mi treba nešto konkretno, a brzo spremljeno, ali ovaj recept je druga dimenzija ukusa. Od sada samo ovako pravim Bolonjeze sos.
Često ga spremam sa špagetama ili taljatelama, pogotovu kada mi treba nešto konkretno, a brzo spremljeno, ali ovaj recept je druga dimenzija ukusa. Od sada samo ovako pravim Bolonjeze sos.
Potrebni sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 2 tanke šnite neke mesnate slanine ili pančete
- malo svežeg ruzmarina
- 2 čena belog luka
- 1 veća glavica crvenog luka, crnog ili praziluka (po želji)
- 1 veća ili 2 manje šargarepe
- 6-7 kom. sušenog paradajza u ulju (ima ga u marketima i on je dosta sitan)
- paradajz sok tipa Tomatino oko 300-350 ml ili domaći ili možda pelat
- 100 ml crnog vina
- so, biber, samleveni suvi začini (mešavine najbolje)
U šerpu, koja može da se kasnije stavi u rernu, sipati kašiku ulja i propržiti sitno isečenu slaninu ili pančetu, pa kada dobije zlatnu boju i hrskavost, izvaditi je iz šerpe. Zatim dodati izgnječen beli luk i naseckan ruzmarin, vrlo kratko propržiti tek da se rašire mirisi, pa dodati sitno seckan crni/crveni ili praziluk. Kada malo omekša dodati šargarepu na sitne kockice, možete i izrendanu, pa posle 2-3 minuta i mleveno meso. Sve malo upržiti pa sipati sušeni paradajz prethodno oceđen od ulja i samleven u secku ili blenderu (on daje posebnu slatkoću sosu), paradajz sok, crno vino, začiniti, sve dobro promešati, staviti u rernu na 180 C jedan sat da se krčka .
Koristila sam delimično sušeni paradajz u ulju (tako stoji na etiketi i verovatno je zato prilično sočan) kupljen u Maxiju marke Delhaize, mislim da je organski.
Нема коментара:
Постави коментар