субота, 26. октобар 2013.

Bolonjeze iz rerne sa sušenim paradajzom i crnim vinom

Ooooo ovo je bio pun pogodak sinoć. ♥ Nešto slično je pravio Džejmi i setila sam se toga, pa uz neke male izmene napravila savršenu večeru. Inače najviše od paste volim taljatele i svuda ih guram, ako mi izričito ne treba neka kratka testenina. Tako je bilo i ovoga puta, ali naravno ona nije važna u ovom trenutku, jer je kralj večeri sos.




Često ga spremam sa špagetama ili taljatelama, pogotovu kada mi treba nešto konkretno, a brzo spremljeno, ali ovaj recept je druga dimenzija ukusa. Od sada samo ovako pravim Bolonjeze sos.



Potrebni sastojci:



  • 500 g mlevene junetine 
  • 2 tanke šnite neke mesnate slanine ili pančete
  • malo svežeg ruzmarina
  • 2 čena belog luka
  • 1 veća glavica crvenog luka, crnog ili praziluka (po želji)
  • 1 veća ili 2 manje šargarepe
  • 6-7 kom. sušenog paradajza u ulju (ima ga u marketima i on je dosta sitan)
  • paradajz sok tipa Tomatino oko 300-350 ml ili domaći ili možda pelat 
  • 100 ml crnog vina
  • so, biber, samleveni suvi začini (mešavine najbolje)

U šerpu, koja može da se kasnije stavi u rernu, sipati kašiku ulja i propržiti sitno isečenu slaninu ili pančetu, pa kada dobije zlatnu boju i hrskavost,  izvaditi  je iz šerpe. Zatim dodati izgnječen beli luk i naseckan ruzmarin, vrlo kratko propržiti tek da se rašire mirisi, pa dodati sitno seckan crni/crveni ili praziluk. Kada malo omekša dodati šargarepu na sitne kockice, možete i izrendanu, pa posle 2-3 minuta i mleveno meso. Sve malo upržiti pa sipati sušeni paradajz prethodno oceđen od ulja i samleven u secku ili blenderu  (on daje posebnu slatkoću sosu), paradajz sok, crno vino, začiniti, sve dobro promešati, staviti u rernu na 180 C jedan sat da se krčka .


Et voilà !





 Koristila sam delimično sušeni paradajz u ulju (tako stoji na etiketi i verovatno je zato prilično sočan)  kupljen u Maxiju marke Delhaize, mislim da je organski.



Нема коментара: