Ovo je moj recept na brzaka kada sam puno gladna, a nešto bih onako mmmm... fino kremasto, uz čašu belog vina, naravno :)))
Suve pečurke uvek imam u kući: lisičarke, šitake i vrganje. Malo je problem sa svežim pošto ne mogu dugo da stoje, ali ponekad kada se setim kupim šampinjone i bukovače ili koje već pronađem na pijaci, naseckam i vrlo kratko izdinstam na malo ulja, pa zamrznem. Tako su mi manje žilave kada ih odmrznem, nego kada ih ostavim sirove.
Sve su količine po ukusu i potrebi.
Suve pečurke: lisičarke, šitake i vrganje prelijem sa šoljicom ključale vode i ostavim da nabubre oko 5 minuta.
Sveže pečurke operem (vrlo kratko da ne upiju višak vode) i isečem na listiće ili manje komade.
U dublju šerpu stavim da provri posloljena voda za taljatele.
Na 2 kašike maslinovog ulja dodam 1 kašiku putera i 2-3 izgnječena čena belog luka. Čim se raširi miris (paziti da ne zagori), dodam pečurke i sveže i suve, a nalijem i ono malo vode u kojoj su se natapale suve, pa dodam 2-3 kašike belog vina. Čisto zbog onog finog šmeka, jer već ima dosta tečnosti (na kraju i same će pečurke pustiti dosta vode), pa je potrebno puno vremena da ista ispari, a pečurke se u tom slučaju mnogo i nepotrebno termički obrađuju. Znači, što manje tečnosti.
Skuvati taljatele.
Pečurke postepeno solim i svaki put po malo probam, a kada tečnost ispari nakapam malo limuna, pa dodam taljatele, izmešam, dodam jednu kocku putera, malo narendanog parmezana, naseckanog peršuna, sveže mlevenog bibera i malo tečnosti (2-3 kašike) u kojoj su se kuvale taljatele. Sve lepo izmešati. Servirati, odozgo narendati još malo parmezana i odmah jesti dok je toplo.
Brzo i veoma ukusno.
Suve pečurke uvek imam u kući: lisičarke, šitake i vrganje. Malo je problem sa svežim pošto ne mogu dugo da stoje, ali ponekad kada se setim kupim šampinjone i bukovače ili koje već pronađem na pijaci, naseckam i vrlo kratko izdinstam na malo ulja, pa zamrznem. Tako su mi manje žilave kada ih odmrznem, nego kada ih ostavim sirove.
Sve su količine po ukusu i potrebi.
Sastojci:
- suve i sveže pečurke
- 2-3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- puter
- so, biber
- peršun
- parmezan
- malo limunovog soka
- belo vino (neko omiljeno)
Sveže pečurke operem (vrlo kratko da ne upiju višak vode) i isečem na listiće ili manje komade.
U dublju šerpu stavim da provri posloljena voda za taljatele.
Na 2 kašike maslinovog ulja dodam 1 kašiku putera i 2-3 izgnječena čena belog luka. Čim se raširi miris (paziti da ne zagori), dodam pečurke i sveže i suve, a nalijem i ono malo vode u kojoj su se natapale suve, pa dodam 2-3 kašike belog vina. Čisto zbog onog finog šmeka, jer već ima dosta tečnosti (na kraju i same će pečurke pustiti dosta vode), pa je potrebno puno vremena da ista ispari, a pečurke se u tom slučaju mnogo i nepotrebno termički obrađuju. Znači, što manje tečnosti.
Skuvati taljatele.
Pečurke postepeno solim i svaki put po malo probam, a kada tečnost ispari nakapam malo limuna, pa dodam taljatele, izmešam, dodam jednu kocku putera, malo narendanog parmezana, naseckanog peršuna, sveže mlevenog bibera i malo tečnosti (2-3 kašike) u kojoj su se kuvale taljatele. Sve lepo izmešati. Servirati, odozgo narendati još malo parmezana i odmah jesti dok je toplo.
Brzo i veoma ukusno.
2 коментара:
Super ti je ova pasta ;)
Hvala imenjakinjo. :)
Постави коментар