четвртак, 10. октобар 2013.

Taljatele sa pečurkama

Ovo je moj recept na brzaka kada sam puno gladna, a nešto bih onako mmmm... fino kremasto, uz čašu belog vina, naravno :)))

Suve pečurke uvek imam u kući: lisičarke, šitake i vrganje. Malo je problem sa svežim pošto ne mogu dugo da stoje, ali ponekad kada se setim kupim šampinjone i bukovače ili koje već pronađem na pijaci, naseckam  i vrlo kratko izdinstam na malo ulja, pa zamrznem. Tako su mi manje žilave kada ih odmrznem, nego kada ih ostavim sirove.








Sve su količine po ukusu i potrebi.




Sastojci:

  • suve i sveže pečurke
  • 2-3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • puter
  • so, biber
  • peršun
  • parmezan
  • malo limunovog soka
  • belo vino (neko omiljeno)




Suve pečurke: lisičarke, šitake i vrganje prelijem sa šoljicom ključale vode i ostavim da nabubre oko  5 minuta.
Sveže pečurke operem (vrlo kratko da ne upiju višak vode) i isečem na listiće ili manje komade.

U dublju šerpu stavim da provri posloljena voda za taljatele.

Na 2 kašike maslinovog ulja dodam 1 kašiku putera i 2-3 izgnječena čena belog luka. Čim se raširi miris (paziti da ne zagori), dodam pečurke i sveže i suve,  a nalijem i ono malo vode u kojoj su se natapale suve, pa dodam 2-3 kašike belog vina. Čisto zbog onog finog šmeka, jer već ima dosta tečnosti (na kraju i same će pečurke pustiti dosta vode), pa je potrebno puno vremena da ista ispari, a pečurke se u tom slučaju mnogo i nepotrebno termički obrađuju. Znači, što manje tečnosti. 

Skuvati  taljatele.

Pečurke postepeno solim i svaki put po malo probam, a kada tečnost ispari nakapam malo limuna, pa dodam taljatele,  izmešam, dodam jednu kocku putera, malo narendanog parmezana, naseckanog peršuna, sveže mlevenog bibera i malo tečnosti (2-3 kašike) u kojoj su se kuvale taljatele. Sve lepo izmešati. Servirati, odozgo narendati još malo parmezana i odmah jesti dok je toplo.



Brzo i veoma ukusno.






2 коментара:

JA U KUHINJI... је рекао...

Super ti je ova pasta ;)

Olja је рекао...

Hvala imenjakinjo. :)