недеља, 20. октобар 2013.

Pileći paprikaš sa bubcima i noklicama

Ništa bez hrane koja se jede kašikom. Tako prija, pogotovu u hladnim danima, mada nemam ništa protiv ni u onim drugim, samo malo manje vruću. Posle napornog dana, kada sednete gladni za sto, a ispred vas se puši tanjir prave domaće hrane.... ništa lepše.

Paprikaš se može napraviti od bilo kog mesa, sa krompirom ili sa noklicama, sa puno povrća, ali ako vaši ukućani ne vole da vide komadiće nekog određenog, skuvajte ga do kraja u krupnijim komadima i onda samo pred služenje izvadite nepoželjnno povrće, da ne bi završili u njihovim tanjirima. Tako ja radim sa karfiolom, pa se nadam da niko od mojih neće ovo pročitati. :))))




Potrebni sastojci:

  • crni ili crveni luk, 2
  • crvena paprika, 1
  • zelena paprika, 1
  • šargarepa, 3-4
  • karfiol, po želji
  • sok od paradajza, oko 150 ml
  • pileći bubci, količina po izboru
  • batačići ili več meso po izboru, količine po izboru
  • so, sveže mleven biber
  • mlevena ljuta papričica, aleva ili sveža sitno seckana, po ukusu
  • peršun
Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk, pa kada malo omekša, postane staklast dodati tanju šargarepu isečenu na kolutiće. Stalno mešati da se sve malo uprži, a na taj način i šargarepa malo pusti boju, pa dodati crvenu i zelenu papriku isečenu na kockice, kao i karfiol na veće i li manje cvetiće, zavisi da li ga vaši ukućani vole i da li morate kasnije da ga izvadite iz lonca. Naravno veće komade je lakše pronaći i odstraniti. :) Sve malo upržiti i dodati meso i bubce. 

Bubce uvek dobro očistim, odnosno odstranim sve one masne žilice, kao i eventualna žuta zadebljanja. Jeste malo pipavo i možda sporo, ali se naravno uvek na kraju trud isplati. :)
Sve dobro izmešam i nalijem vodu, zavisi od količine povrća i mesa, u svakom slučaju potrebno je da sve dobro pliva, dodam paradajz sok koji sama pravim, a možete koji imate ili dodate 1-2 oljuštena i iseckana paradajza, bez semenki, poklopim, smanjim jačinu ringle i to se sve krčka  dok se meso i bubci ne skuvaju odnosno postanu mekani. Probate ukus, da li je dovoljno slano, malo pobiberite, dodate  ljute papričice ili alevu, tek da dobije neku pikantnu notu, uostalom sve po ukusu.




I paprikaš je gotov. Zapršku ne pravim i ne stavljam nigde osim u  pasulj.


Noklice


One mogu da izledaju kao bauk, ali već posle prvog,  naravno, uspešnog  pravljenja, na opšte oduševljenje ukućana, preći će vam u rutinu, a oko njih ćete se sigurno otimati. :)

Potrebni sastojci:
  • 2 jajeta
  • kocka putera, otopljenog i prohlađenog
  • prstohvat soli
  • brašno po potrebi TIP 400 oštro
Umutiti prvo žumanca , pa dodati rastopljen puter i prethodno umućena belanca sa prstohvatom soli. Zatim postepeno dodavati brašno TIP 400 oštro. Ovo brašno ima strukturu griza i najbolje se meni pokazalo i za noklice i za knedle.  Sipate nekoliko kašika, a to ćete oceniti sami koliko, u svakom slučaju testo nije pregusto, ali  ćete najbolje videti kada spustite prvu nauljenu kašičicu smese u kipeću vodu, ako se noklica raspadne onda je potrebno dodati još malo brašna. Ukoliko napravite pregusto, samim tim će biti i tvrde noklice, dodajte recimo kašiku kisele vode. U svakom slučaju eksperimentišite, skuvajte jednu pa probajte, korigujte ako je potrebno i zapišite da znate za sledeći put, zapravo u mnogme zavisi i koje brašno koristite, jer nije potrebana ista količina za sve tipove.
Ja ih prvo skuvam u malo posoljenoj vodi  koja slabo vri, jer je u loncu gužva i namaju dovoljno mesta da lepo narastu, pa ih odmah prebacim u paprikaš, koji sam upravo isključila, da se natope divnim ukusima iz njega. Kašičicom kojom vadim noklice samo blago nauljim da smesa lepo spadne kada dođe u dodir sa vrelom vodom.


Posuti seckanim peršunom i šta da vam kažem... uživajte. :)))


Нема коментара: