понедељак, 20. јул 2015.

Kolač od borovnica i kokosa, sa prelivom od lavande

☺ Kolač je mnogo jednostavniji  nego što bi njegov naziv rekao to, a ukus je sjajan, kokosovo brašno u kombinaciji sa borovnicama, sa završnim dodirom lavande... sočan i mirisan. Jedini problem je što se peče oko 70-80 min, a po ovoj vrućini pretpostavljam da mnogima to nije ni na kraj pamet, ali eto ja probala pa da vam prenesem utiske. Ovde vam je original recept Blueberry, lemon and mint drizzle cake ,a ja sam ga, naravno, malo izmenila.





Promenila sam količine i preliv, u original receptu nema lavande, a ja sam je dodala u vrlo malim količinama, kao sirup.

Potrebni sastojci:

  • 125 g putera
  • 240 g šećera
  • 2 jajeta
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • 270 g brašna
  • prstohvat soli
  • 270 g borovnica
  • sok od 1 limuna
  • 130 ml mleka
  • 30 g kokosovog brašna

za sirup od lavande:

  • kačišica čaja odcvetova  lavande ili svežih cvetova, ako imate
  • 1 kašika šećera

Ovo su količine za pleh dim. 25x12x7 cm.





U jednu činiju/posudu stavite borovnice i preko sok od limuna.

U drugu prosejano brašno, sa praškom za pecivo i prstohvatom soli. Pre nego što prosejete sve zajedno, izmešajte smesu.

A u treću stavite prvo puter sa sobne temperature sa šećerom i mikserom mutite dok  smesa ne  dobije kremastu strukturu. Dodate zatim jedno po jedno jaje, pa nekoliko kašika prosejanog brašna, polako ulijete mleko, sve to mešajući mikserom, ostatak brašna i na kraju kokosovo brašno.

Smesa je gušća, ne previše, pa se naizmenično ređa u plehu, koji je obložen papirom za pečenje... malo testa, pa preko borovnice (svaki put i malo skoka od limuna) i tako redom dok se ne potroše sastojci.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C oko 70-80min, sve dok proverom bockanja testa unutra na nožu ili viljušci (ako njima bockate) ne ostaju tragovi.

Kada se kolač ispekao, ostavite ga malo da se prohladi, pa preručite na tacnu za služenje.



Sirup od lavande napravite tako što malo ušpinujete kašiku šećera sa 150 ml vode, kratko da ne bude gusto, pa kada sklonite sa šporeta dodate kašičicu čaja od lavande (cveta) ili svežih cvetića i ostavite poklopljeno da odstoji 10ak min. 

 Procedite i prohladite i dok je kolač još topao, samo na par mesta sipate preko njega po kašiku sirupa,  tek da kolač zamiriše.



Napomena: da ne biste pomislili da lavanda nešto kvari ovom kolaču...njena količina i jačina u prelivu je jako mala, tek toliko da zamiriše, kao i količina kokosovog brašna..kolač ne miriše na njega, već kada se proguta zalogaj oseti se njegov ukus, a kako su borovnice bez nekog posebnog ukusa i bez mirisa, lavanda daje tačno određen šmek. NIšta nije jako, niti  preovlađuje u ovom kolaču. Savršenstvo. ☺













9 коментара:

KuvaricaGR је рекао...

Svidja mi se ideja kokosa sa borovnicama, ali mislim da ukus lavande je nesto vise, mislim miris kokosa i ukus borovnica su vec jake i mislim da ce biti teze da shvatimo ukuse sa lavandom. Ali ne znam, mozda je i ok. :-) hm, borovnica i kokos ,sto da ne? Vec sam probala kokos sa ribizlom...

KuvaricaGR је рекао...

Ej ovu slicicu sto imate u profil sam nekad videla u pinterestu citafu, da li ste vi??

Olja је рекао...

Kokosa ima jako malo, kolač ne miriše na kokos, u ustima se recimo malo oseća struktura kokosovog brašna i tek kada se proguta zalogaj oseti u tragovima i to je sasvim dovoljno, dok su borovnice samo voćkaste, bez upečatljivog ukusa i bez mirisa i sa treće strane... lavande ima baš malo..u svakom slučaju nijedan miris, niti ukus ne preovlađuje i svaki je za sebe. Meni se baš dopalo.
Hvala na komentaru. ☺

Olja је рекао...

Ne nisam. :)

Olja је рекао...

Da.. da ne zaboravim, a sada ću dodati i u postu.. napravila sam jednom i bez preliva od lavande.. i nekako je suviše običan.

KuvaricaGR је рекао...

Hm, zanimljivo! Iskreno nisam probala sveze borovnice, nemamo ovde. Samo slatko iz Srbije i neke marmelade u jogurtima. Lepa ideja.

Olja је рекао...

Mislim da mogu i zamrznute, čini mi se da u original receptu (imate link gore) stoji da mogu i zamrznute.

KuvaricaGR је рекао...

Hvala puno vrlo ste ljubazna, ni to nemamo retkost je samo u najskupljim samoposluzima ali ako cu ikad naci probacu ovu kombinaciju!!! Hvala! Pozdrav iz Grcke!

Olja је рекао...

Nema na čemu, hvala i Vama i veliki pozdrav.