Gledala sam ga i čula za njega prvi
put kako kuva još pre 10-ak godina, ako se ne varam kada je B92 prvi, ako se i
tu ne varam, objavljivao njegov serijal
The Naked Chef.
Kasnije sam kupila i istoimenu knjigu, ali
serijal, odnosno video recepti su me oduševili i dan danas imam neke od tada u
glavi. Zadovoljstvo je veliko što i dalje mogu da ga gledam i uživam u sada
nekim novim avanturama i kulinarskim vratolomija. Šteta što nisam slikala sve
pokušaje po njegovim receptima, ali eto prilike da se podsetim.
Ručak inspirisan
Indijom.
Potrebno je:
2,4 kg teško pile
(Džejmijevo je bilo oko 1,5 kg, ali nas je više :D)
marinada za pile / for the marinade:
- po 1 vršnu (prepunu) kašiku: izgnječenog belog luka, iseckane crvene ljute paprike i narendanog svežeg đumbira
- po 1 vršnu kašičicu: samlevenog kumina i korijandera, garam masale i tumerika (ili kurkume)
- 2 kašičice morske soli
- 2 kašike jogurta
- 1 kašiku paradajz pirea
- 2 limuna
U veću
činiju (da može i pile da stane)
staviti: izgnječen beli luk, naseckanu čili papričicu i izrendan svež đumbir.
Dodati: jogurt, paradajz pire, samlevene začine: korijander, kumin, tumerik
(kurkumu) i garam masalu, narendanu koricu i sok od jednog limuna (drugi limun
će nam trebati prilikom pečenja) i na kraju so. Sve dobro izmešati, staviti
gumene rukavice :) i dobro izmasirati i utraljti marinadu u pile, kome smo
prethodno zarezali na dva mesta batake.
Ostaviti najbolje
preko noći u frižideru.
Sutradan prvo
skuvati ceo limun oko 10-ak min, probušiti ga viljuškom na nekoliko mesta i
staviti ga u pile, pa pripremiti sos.
za sos / for the gravy:
- po 3 kašike: belog vinskog sirćeta i Worcestershire sosa
- 1 štapić cimeta
- 1 veći crveni luk
- 10 karanfilića (klinčića)
- 3 kašike brašna
- 500 ml tečnosti: marinada od pileta sa vodom
Napraviti sos.
U posudu za
pečenje izmešati: belo vinsko sirće, Worcestershire sos, oko 500 ml tečnosti (marinada od pileta
pomešana sa vodom), brašno, karanfilić, štapić cimeta, crveni luk isečen na
kriške.
Staviti pile na
sos i peći u već zagrejanoj rerni na 200 C 80 min.
Za to vreme
očistiti krompir i skuvati do pola.
za Bombaj krompir / for the Bombay-style potatos:
- 1 kg krompira
- morska so i mleveni biber
- 1 limun
- 3 kašike maslonovog ulja
- 30 g maslaca
- 3 čena belog luka
- po 1 vršna kašičica: semena crne slačice, kumina, garam masale i tumerika (ili kurkume)
- 1 isitnjena čili papričica
- nekoliko čeri paradajza
- sveži listovi korijandera ili peršuna
Kada je krompir skuvan do pola, procediti dobro vodu i malo ga protresti da što više vode ispari.
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i maslac, pa dodati beli luk (čenove ne ljuštiti, samo izgnječiti nožem), začine i ubaciti oceđen krompir i isečen čeri paradajz. Pažljivo okretati da svaki komad krompira bude obložen začinima, pa sve izručiti u posudu za pečenje, posoliti, pobiberiti i peći oko 30-40 min na 200 C, dok blago ne porumeni.
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i maslac, pa dodati beli luk (čenove ne ljuštiti, samo izgnječiti nožem), začine i ubaciti oceđen krompir i isečen čeri paradajz. Pažljivo okretati da svaki komad krompira bude obložen začinima, pa sve izručiti u posudu za pečenje, posoliti, pobiberiti i peći oko 30-40 min na 200 C, dok blago ne porumeni.
Ukoliko ste u
mogućnosti i možete da pečete u vašoj rerni na više nivoa, nakon nekih 40ak min
pečenja piletine, ubacite na gornji nivo krompir i biće gotovo istovremeno.
Napomena: dok se
pile peče, slobodno ga okrećite i po malo prelivajte sosom u kome se peče.
Kada se krompir
ispeče, pobacajte sveže listove korijandera, ukoliko nemate, može i peršun.
Kada se pile
ispeče (a može se desiti da malo zagori korica zbog jogurta u marinadi, ništa strašno, samo taj
površinski sloj otklonite), procedite sos u kome se krčkala piletina, dodajte
jogurta i
prelijte sa njim krompir i meso kada poslužite.
Uz vaše omiljeno
vino, prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар