Kada je već Noć veštica i kada su aktuelne bundeve, jer gde god da odem po netu samo o tome :) ... potrudila sam se da napravim dve vrste mafina, naravno sa bundevom... slatke i slane. Ovde sada o slatkim.
Odavno sam želela da ih napravim, i mada sam imala samo hokaido bundevu, Noć veštica nikako nisam smela da propustim. :)
Potrebni sastojci za 24 mafina:
- 400 g očišćene bundeve, isečene na kockice
- 350 g braon šećera
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 300 g prosejanog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 2 šake seckanih oraha
- 175 ml maslinovog ulja (hladno ceđenog, naravno)
Potrebni sastojci za frosty krem preliv:
- narendana korica mandarine ili pomorandže
- narendana limunova korica
- sok od 1/2 limuna
- 140 g kisele pavlake 20% mm
- 2 pune kašike prosejanog šećera u prahu
- štapić vanile
- cvetići lavande
Zagrejati rernu na 200 C.
Očistiti bundevu, iseći na kockice i samleti u blenderu ili seckalici, dodati šećer, jedno po jedno jaje.Zatim dodati prethodno prosejano brašno i prašak za pecivo, prstohvat soli, seckane orahe. Umešati sve i sjediniti, pa sipati maslinovo ulje. Ne mutiti mnogo, već sve sjediniti mešajući varjačom i puniti, ne baš do vrha, prethodno pripremljene korpice i pleh za mafine. Peći oko 20 - 25 minuta.
Dok se mafini hlade, pripremiti frosty krem.
Narendati korice mandarine (pomoranfže) i limuna, iscediti sok od pola limuna, dodati kiselu pavlaku, prosejan šećer u prahu i srž od mahune vanile. Izmešati. Ukoliko je mnogo retko, dodati još šećera, ali ne previše da ostane slatko-kiseli ukus.
Preliti preko svakog mafina, pa staviti odozgo malo cvetića lavande.
Napomena: srž vanile uvek prvo izmešam sa malo šećera, običnim ili u prahu, u ovom slučaju u prahu, da se zrnca odvoje. U suprotnom ostane gomilica vanile, što može da izgleda ružno.
2 коментара:
Jako lijepi sastojci, volim bundevu u svemu :)
Hvala na komentru Anja, kao i uvek. :))) Samo bez preliva skroz je drugi slatkiš, što znači... preliv obavezan. :)
Постави коментар