Ovo je jedan od prvih kolača, koje sam napravila, a gde je jedan od sastojaka fudge.
Vredelo je čekati, što u nameri da napravim fudge, što u oceni da je ovaj kolač odličan i nalaziće se na meniju češće. :)
Vredelo je čekati, što u nameri da napravim fudge, što u oceni da je ovaj kolač odličan i nalaziće se na meniju češće. :)
Od onih sastojaka koji su neophodni prvo da bi se napravili, naravno ukoliko vam je laše kupićete ih... pored fudge-a, potreban je i Crème fraîche (u receptu za Cezar salatu), a umesto njega možete koristiti sladoled od vanile. Jednostavno je napraviti i jedno i drugo, ali potrebno je vreme da bi odradilo svoje i od slatke pavlake i jogurta dobili ovaj krem, koji se koristi u Cezar salati, a zaslađen medom sjajan je za grilovano ili bobičasto voće, razne dresinge, itd.
Da ne zaboravim, ovo je Jamiev O. recept, s tim što je pretrpeo sitne izmene.
Potrebni sastojci za veliki čokoladni fudge kolač:
- 200 g crne čokolade sa 70% kakaoa
- 120 g blanširanih badema
- 175 g putera + za premazivanje kalupa
- 120 g braon šećera
- 130 g fudgea
- 150 g brašna
- 2 pune kašike kakaoa + za posipanje kalupa
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
- 4 veća jaja
- crème fraîche ili sladoled od vanile
Prvo podmazati i kakaoom posuti kalup, dim oko 20x26 cm.
Samleti na malo krupnije (ne mnogo) čokoladu i blanširane bademe ( prosušite ih pre mlevenja)
.
Penasto umutiti puter i šećer, dodati dve prosejane kašike kakaoa, samlevene bademe i čokoladu i prstohvat soli.
Sve lepo izmešati, pa dodati jedno po jedno jaje i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Sipati smesu u podmazan kalup, poravnati i rukom ubosti na nekoliko mesta izlomljen fudge.
Peći oko 20 minuta na 180 C, ali ako je sredina kada je bocnete nakon tog vremena mnogo tečna, ostavite još koji minut (5-6) da se dopeče.
Kolač se jede topao, preliven crème fraîcheom ili uz kuglu sladoleda od vanile.
2 коментара:
Uh, ovo je bomba, prava prefina čokoladna bomba! Odlično :)
Jeste Anja odličan je, a nije previše sladak. :)
Постави коментар