Ne volim jesen, jer ne samo da je moje omiljeno doba prošlo, već dolazi i ono najneomiljenije, ali zato pijace i boje na njima obožavam. Ima svega.
Patlidžan volim u svakoj kombinaciji, omiljena mi je ona kada je ispečen na roštilju, poprskan maslinovim uljem i obilato začinjen belim lukom.
Od svih bliskoističnih kuhinja uvek sam flertovala sa libanskm i persijskom ili iranskom, kako hoćete, one su mi najinteresantnija.
Ovoga puta odlučila sam se za jelo od patlidžana, paradajza i jaja, tzv. Mirza Ghasemi.
Postaviću originalne količine, a ja sam napravila od polovine (to je količina sa slike, dovoljna za tri osobe), jer jede se toplo.
Potrebni sastojci:
- 2 veća patlidžana
- 8 jaja
- 6 paradajza
- 2 kašike izgnječenog belog luka
- 2 kašičice turmerica (kurkume)
- so, sveže mleven biber
- maslinovo ulje
Prvo sve sastojke pripremiti i iseckati, izgnječiti i to tako što se patlidžan stavi na pečenje, roštilj je najbolja varijanta, ali može i u rerni (ne zaboravite da ga viljuškom na više mesta izbockate, da vam ne eksplodira :)).
Dok se on peče, oljuštiti paradajz od opne i iseckati na manje kocke, a možete upotrebiti i pelat iz konzerve, ako vas mrzi da ljuštite ili nemate vremena.
Beli luk oljuštiti i izgnječiti, a jaja umutiti i začiniti solju i biberom.
Kada se patlidžan ispekao, oljuštiti ga i iseckati.
Sada sve ide jako brzo.
Na malo maslinovog ulja kratko propržiti izgnječen beli luk (paziti da ne zagori), pa dodati 2 kašičice turmerica i sve vreme mešajući pržiti na srednjoj temperaturi oko 4 minuta.
Nakon toga preliti umućena jaja i dobro promešati, pa kada su jaja pečena, izvaditi ih rešetkastom kašikom i ostaviti sa strane.
Dodati još malo ulja, ako je potrebno, pa u istu posudu staviti da se proprži patlidžan i paradajz., na srednjoj temperaturi, sve dok sva voda ne ispari, posoliti i pobiberiti. Kada povrće počne da se lepi za dno posude, dodati jaja, dobro sve sjediniti, sipati u činiju i poslužiti uz krastavac i jogurt, a može i uz pirinač.
Veoma ukusno i brzo pripremljeno jelo.
Нема коментара:
Постави коментар