петак, 30. новембар 2012.

Lešnik kocke - posno

Evo i drugog posnog kolačića, kao što sam vam obećala.

Prvi, donji deo je varijanta bajadere kakvu ja pravim, samo bez deljenja na tamni i svetli deo i umesto oraha stavila sam sitno samleven lešnik.
U drugom delu fila krupnije samleven lešnik sa medom i odozgo glazura od čokolade.




Osnova starinskih kolača, posnih pre svega, ali i onih drugih, pod uslovom da nisu kiflice ili neki sa pečenom koricom, je špinovan šećer. Sve ostalo je nadogradnja i varijacija na datu temu.






Potrebni sastojci za prvi deo (donji, svetliji):

  • 400 g šećera
  • 100 g mlevenog posnog keksa
  • 200 g samlevenog lešnika
  • 250 g margarina
Ušpinovati dobro šećer sa malo vode. Ja vodu sipam onoliko koliko da prekrije šećer, da ogrezne. Što manje vode, manje vremena je potrebno šećeru da se ušpinuje.  Postoje razne varijante opisa i provere kada je ušpinovan i gotov (čula sam i za bakarnu žicu kroz koju se duva balončić od šećera),  moja baka je vek govorila kao za slatko, a ja proveravam kašikom. Kada uzmem malu količinu šećera i vratim nazad, da ona druga-treća kap prosto otegnuto pada, da je povezuje nit sa kašikom i kao da ne želi da se od nje odvoji. 

Uostalom, najvažnije je da vam se ne prekuva, odnosno da ne pređe onu granicu kuvanja kada se šećer ponovo kristališe, a ako je na kraju kada dodate sve sastojke, po vašoj proceni pregusto, uvek možete dodati još, trunčicu vode i sve to na šporetu izmešati. Ukoliko  je pak preretko, niste dovoljno ušpinovali šećer, dodate još keksa, oraha, lešnika, zavisi šta vam je osnova kolača.

Dakle, ušpinuje se šećer, doda jedan margarina i kada se otopi (ne morate sve vreme držati na šporetu dok se topi, bez obzira što ste dodavanjem margarina prekinuli špinovanje šećera, otopiće ga vrela šećerna masa, samo mešajte, da ubrzate proces), dodaju se samleveni posni keks i sitno samleveni lešnici. Sve dobro izmešati i sipati u kalup dim. 25x18 cm, koji je obložen folijom.
Kada se prvi deo stegne, pažljivo da se ne slomi, izvadite ga sa folijom i veoma je polako skinete i vratite donji deo kolača u kalup. Ovo ovako radim, jer je kasnije mnogo lakše za sečenje, ništa nije dole zalepljeno za kalup, pošto će ovaj drugi deo da se zalepi malo sa strane, a i glazura pogotovu.


Potrebni sastojci za drugi, tamnji deo:

  • 250 g krupnije samlevenog lešnika
  • 6 kašika meda
  • 100 g margarina
  • 4 štangle čokolade
  • malo vode
Na slaboj temperaturi staviti med da se otopi, dodati margarin, pa čokoladu. Kada su se i oni otopili, dodati lešnike i  sve lepo umešati. Ukoliko je smesa mnogo gusta i nije dovoljno kompaktna, dodati veoma malo vode (bolje malo po malo) i sve to na šporetu kratko promešati.  Kada se prvi deo stegao, najbolje u frižideru, i kada ste ga  pažljivo oslobodili od folije i vratili u kalup, prelijete ovaj drugi deo, lepo razvučete nožem po celoj površini i izjednačite. Ostavite da se ohladi.


Kada se ohladi premazati glazurom od:

  • 200 g čokolade i
  • 6 kašika ulja
Na pari, pažljivo da posuda ne dodiruje vodu koja kipi ispod, otopiti čokoladu, pa dodati ulje. Za ovu glazuru osnovna mera je 100 g čokolade i 3 kašike ulja...itd, zavisi od kličine koja vam je potrebna. Dobro izmešati čokoladu i ulje, da masa bude kompaktna i sjajna. Naliti preko kolača i ostaviti da se ohladi i stegne.












4 коментара:

J e l e n a је рекао...

Odlične su ti, a još su i posne. Pravim nešto slično ali ovo tvoje deluje isto tako dobro a jednostavnije za pripremu. Beležim!

Olja је рекао...

Hvala puno Jelena. :) Od tebe je svaki komentar dobrodošao, a pogotovu pohvale.

J e l e n a је рекао...

Na pinterestu imam celu tablu sa sitnim kolačima. Pinovala!

Olja је рекао...

Pinovala! :)