уторак, 8. октобар 2013.

Kapri torta sa malinama

Nekako baš nemam sreće sa slikanjem ove torte. Sve je povezano sa lošim uslovima  za unutrašnje fotkanje tako da strašno zavisim od spoljnih uslova, a pošto se ono obavlja na terasi koja još uvek nema nikakvu tendu, već samo nebo iznad, pa još se nalazi  na jugoistočnoj strani, tako je do 14-15 h direktno Sunce na njoj, ili ako je oblačno, zavisi koliko je oblačno, da li je jesen-zima (ranije pada mrak) ili letnji period... i tako muka milion. 
Ali uskoro mi stiže ova  kućna rasveta  i nadam se da je svim tim problemima došao kraj. Najviše mi je žao što mnogu finu i ukusnu hranu još uvek nisam uslikala, ali eto prilike da se sve ponovo napravi i degustira kada stignu rekviziti. :))))
Ukoliko imate sličnih problema ili jednostavno želite da poboljšate svoj blog, obavezno pročitajte Jelenin post .



 


Kapri torte volim kako sa jagodama (imala sam više različitih eksperimenata, ali moraće da sačekaju sledeću sezonu), ali posebno volim sa malinama. Prosto mi je kombinacija malina i čokolade neodoljiva. Naravno sezona malina je prošla (iako se pre tri nedelje mogle naći na pijacama), ali tu su srećom zamrznute.

Torta se satoji iz dve korice, crvenog fila, žutog fila i čokoladnog premaza. Malo posla, ali dobra organizacija rešava sve.
Prvo napravim oba fila i dok se hlade, ispečem korice.









Za dve korice potrebno je:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 12 kašika samlevenih oraha
  • 2 kašike prosejanog brašna
  • 100 g narendane crne čokolade Menaž
Najčešće korice  pravim posebno, bez obzira na strune i noževe najlepše su mi i iste debljine  ovako pojedinačno kada ih ispečem. Možda bih drugačije radila kada bih imala ovu  spravu .

Dakle, umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 5 kašika šećera, pa špatulom umešati 6 kašika samlevenih oraha, 1 kašiku prosejanog brašna i 50 g narendane čokolade.
Peći u plehu obloženim papirom za pečenje dim. 35x25 cm, na 190C, 20-ak minuta.
 I tako još jednom.




Za crveni fil:


  • 500 g malina svežih ili smrznutih
  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 2 pudinga od malina
  • nekoliko kašika vode da se razmuti puding
Kratko ušpinovati  šećer sa vodom, više prokuvati, pa dodati maline. 
Kažem kratko, jer ćete dodati puding koji u svakom slučaju steže, zato bez obzira da li su sveže ili smrznute (koje već sadrže vodu) maline nije potrebno dugo kuvati, odnosno  da se šećer pretvori u sirup. U svakom slučaju ako preterate sa kuvanjem, uvek možete dodati malo vode, ali to ćete najbolje videti kada se smesa prokuva sa pudingom.
Znači kada se maline raspadnu (vodite računa da je smrznutim uvek potrebno malo više vremena) dodati dva razmućena (sa vodom) pudinga i kuvati stalno mešajući dok se ne zgusne. 
Kod smrznutih malina, koje su po pravilu kiselije, jer ima i ne baš zrelih primeraka, dodati još šećera, može na početku kristal ili pri kraju prah šećer. Probajte pa ocenite sami.

Za žuti fil:

  • 600 ml mleka
  • 10 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 kašike prosejanog brašna
  • šipka vanile
  • 250 g  putera
Umutiti malo žumanca sa 5 kašika šećera od 150g, sve razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati gustin, prosejano brašno i skuvati u ostatku mleka. Dodati srž iz šipke vanile (uvek je izmešam sa malo kristal šećera pre dodavanja da se ona sitna zrnca razdvoje).
Sve vreme mešajući žicom skuvati krem, pa ga pokriti folijom da se ne bi napravila korica. 
Kada se ohladi do kraja, dodavati  postepeno krem u prethodno penasto umućen puter.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.

Za čokoladni premaz:

  • 200 g crne čokolade Menaž
  • 70 g putera
  • 3 kašike ulja
Rastopiti čokoladu sa puterom, mešati van šporeta neprekidno dok se ne napravi glatka smesa, pa dodati ulje,  sjediniti i ostaviti da se prohladi, ali ne previše da se ne bi čokolada stegla, teško će se premazivati.



Filovanje ide sledećim redom:

  • 1. korica
  • 1/2 crvenog fila
  • 1/2 žutog fila
  • 1/2 čokoladnog premaza
  • 2. korica
  • 2/2 crvenog fila
  • 2/2 žutog fila
  • 2/2 čokoladnog premaza
Ovoga puta tortu sam ukrasila sa 2 kašike crvenog fila i umućenom ganache kremom. U 250 g zagrejane slatke pavlake rastopila sam 200 g crne čokolade, neprekidno mešajući. Kada se ohladila ostavila sam je na dodatno hlađenje u frižider, pa nakon toga je umutila mikserom i ukrašavala špricem.




Starija varijanta ove torte izgledala  je ovako.. 





.... posle 2/2 čokoladnog premaza stavila sam šlag od čokolade. Ova torta, zapravo crven fil, pretrpeo je izvesne izmene, tačnije ovde sam stavila i jedan crveni želatin. Međutim, to je previše, naravno fil je dosta želiran, a kako puding sasvim dovoljno steže, nema potrebe za želatinom i sama struktura fila je mnogo ukusnija.




43 коментара:

Mimi је рекао...

Ova torta izgleda BAS savrseno!!! Maline i cokolada su moja omiljena kombinacija...

Anja је рекао...

Kako je kremasta i sočna, mmmmm :))) Kombinacija je neodoljiva :)

Анониман је рекао...

cini se fantastican recept,ali malecki nedostatak sto se mene tice je sto nema mere za tepsiju u kojoj se pece !

Olja је рекао...

Ovo je stvarno moj veliki propust i moram da priznam da mi se takve greške ne dešavaju, jer mi najviše smeta kada u receptu nema dimenzije pleha. Hvala na ukazanoj grešci, evo ispravljam gore, a pleh je dim. 25x35 cm.
Pozdrav.

Nina је рекао...

Torta je super, ukus joj je savrsen, medjutim meni je posle dva dana fil "propao" kroz donju koru :-(

Olja је рекао...

O-o Kao propao?
Baš mi je žao, ali tako nešto mi se nikada nije desilo, niti sam čula za takav slučaj. Stvarno nemam predstavu šta bi moglo biti razlog.
Da li su korice bile normalne, dovoljno čvrste, ovo su skoro pa klasične korice za tortu. Zaista sam u nedoumici.

Анониман је рекао...

Navedene su dimenzije pleha

Olja је рекао...

Prvobitno nisu bile dimenzije pleha, a sada su navedene kada sam ispravila posle sugestije gosta/gošće.

Unknown је рекао...

Torta izgleda fenomenalno! Jedva čekam da je isprobam! :-)

Unknown је рекао...

Da li u biskvit ide prašak za pecivo?

Unknown је рекао...

Super izglada, baš ću probat. Da li u biskvit ide prašak za pecivo?

Olja је рекао...

Hvala i jaivi obavezno utiske. ☺

Olja је рекао...

Ne Marjana, ne ide prašak za pecivo. ☺

Bez dlake na jeziku је рекао...

Da li se fil sa malinama stavlja hladan i kako se ne stisne puding u tom slucaju?

Olja је рекао...

Apsolutno hladan fil, uvek se na torte stavlja fladan fil na hladne korice, ukoliko naravno nije drugačije naznačeno, a to je obično u tortama koje se stavljaju u kalup, tako da fil ne može nigde van kalupa. U ovom slučaju bi iscureo.
Inače, puding nije ovde sam puding skuvan već krema-puding sa malinama, tako da se nikako ne može toliko stegnuti, a i ako je sam puding, on se stegne jako samo kada je dugo u frižideru, no čim se drži malo na soboj temperaturi, izmuti mikserom, sasvim slobodno može da se razmaže i filuje.

Bez dlake na jeziku је рекао...

Hvala na brzom odgovoru, evo upravo zavrsila tortu, vidjela sam sta se desava sa filom, sasvim se ok maze :) Nego, pravila sam nedavno neki slican kolac gdje ide rastopljena cokolada preko zutog fila i nisam ni tada, kao ni sada, uspjela bas savrseno da namazem da to bude onako bas lijepo odvojeno... malo se sve pomijesalo.. razmisljam da li bi mozda trebalo ostaviti namazan fil malo da se stegne pa tek onda stavljati cokoladu ili sta? Kako vama uspijeva onako savrseno odvojeno da izgleda? :)

Bez dlake na jeziku је рекао...

Nisam sigurna da li je prethodni komentar uopste otisao.. kako postizete da filovi budu razdvojeni, kod mene se nekako pomijesaju sa cokoladom.. i napravila sam je, probacemo sutra da vidimo kakav je ukus, za sada obecava.. :D

Olja је рекао...

Nekada se komentar ne učita odmah, već mi stigne na mail, pa se on objavi-pokaže ovde tek kada ja odobrim, tako da Vas ne buni što ga odmah nema. To je i neka vrsta zaštite od zlonamernih, botova i sl..
Kod tih filova koji idu jedan preko drugog, najbolje je ostaviti da se onaj prvi dobro rashladi, a time i stegne. Tako i u ovom slučaju. a ostaviti i rastopljenu čokoladu da se stegne malo, ali na sobonoj temperaturi, nikako ne u frižideru, tada će da se stegne mnogo, a time ništa ne postižemo. Nije uvek jednostavno i potrebno je naoružati se strpljenjem kod pravljenja slatkiša, a priznajem da ga ni ja nemam baš uvek..
Nadam se da Vam je uspelo kako ste želeli i da ste zadovoljni ukusom. ☺

Bez dlake na jeziku је рекао...

Odlicna je, preporucujem...

Unknown је рекао...

Torta je predivna, prvi put sam je pravila i malo je reci da sam odusevljena :)
Jedino sto sam izmenila tj. smanjila je kolicina secera.
Hvala za ovako divan recept.

Unknown је рекао...

Da li umesto putera moze da se stavi margarin?

Olja је рекао...

Hvala ☺

Olja је рекао...

Hvala Majo ☺

Olja је рекао...

Da, naravno da može, on daje veću čvrstinu kremama, ali ja uvek koristim pruter u kolačima.

Claudia је рекао...

Nisam ljubitelj voćnih torti, ali ova je fenomenalna! Odusevljena sam i preporucujem je!

Olja је рекао...

Hvala Claudia, slažem se da je divna. :)

letticia је рекао...

Da li mogu jagode umesto malina da se koriste?

Olja је рекао...

Naravno letticia da mogu. Kapri sladoled, odnosno torta i jeste sa jagodama, ovo je varijanta. Ovde je sezona jagoda prošla, tako ako koristite smrznute možda će se malo duže kuvati crveni fil, zbog viška vode, ali ne previše, pazite da se ne prekuva.

Unknown је рекао...

Kolac je savrsen a jos je bolji kad imate nekog dragog, ko naprosto obozava ovu kombinaciju,malina,fila,cokolade...
Steta sto tako malo ima recepata sa ovim kombinacijama :-)

Unknown је рекао...

Torta je savrsena.
Hvala za recept.

Unknown је рекао...

Danas cu ponovo napraviti ovu, sada vec meni omiljenu. :) Jedva cekam i da je pravim a i da se, sutra, osladim. :) Hvaala, jos jednom.

Olja је рекао...

Hvala puno splavu Olympic Iva, hvala Majo...nema ništa lepše nego kada se nekome toliko dopadne recept da ga i ponovi. Uživajte!

Olja је рекао...

Hvala puno splavu Olympic Iva, hvala Majo...nema ništa lepše nego kada se nekome toliko dopadne recept da ga i ponovi. Uživajte!

Unknown је рекао...

meni je kora bila jako jako mala

Unknown је рекао...

fuj nikad nisam probala grozniju tortu !! salim se fantastična je ali ja umem i bolje hm!

Olja је рекао...

Ne razumem Endži kako je kora bila mala? Tanka? Ne sumnjam da možeš i bolje.

Olja је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Unknown је рекао...

Hvala na receptu, torta je fantastična. Prošle godine sam klincu za rođendan pravila i sa malinama i sa jagodama, sve sam pohvale pokupila Za mesec dana će klincu peti, pitam ga šta će od torti, kaže, jedna da bude sa jagodama kao prošle godine. Sa zadovoljstvom

Olja је рекао...

Drago mi je Dragana, a najvaznije da se detetu dopada :)

nona је рекао...

Zna li neko recept posne kapri torte. Ne mogu da nadjem nigde znam da ide kora od plazme,neki zuti fil(posni)... Bas bi mi znacilo da mi neko napise tacan recept😁

nona је рекао...

Recite mi znate li posnu verziju kapri tore? Znam da korica ide od plazme ,neki posni zuti fil itd. Ne znam nista tacno a ne mogu naci na netu. Mnoogo bi mi znacio recept😁

Olja је рекао...

Uff ne znam zaista. Da li ima nesto na netu da se nadje? Proguglaj malo.

Unknown је рекао...

Najjača torta na svijetu ❤️