недеља, 21. октобар 2012.

Fudge

Nije više u modi praviti klasične kolače i torte, pomalo postaje dosadno. ☺
Pa u želji da napravim nešto novo, istraživajući po stranim blogovima i sajtovima, i receptima za kojima naši ne zaostaju nimalo,  dolazim i do recepata koji sadrže sastojake za  koje do skoro nismo ni znali da postoje, a koji se tamo u belom svetu uglavnom kupuju gotovi. Mada moram da primetim i da oni sve više prave u svojoj kućnoj radinosti... crème fraîche, ricottu, mascarpone, kondezovano mleko, fudge... 
Sve sam ovo isprobla i više puta, mnogo je jednostavno, problem je samo vreme za koje nešto mora da odstoji, da bi se dobio krajnji taj rezultat, pa ako ste nestrpljivi, onda odustanite od domaće radinosti, mada je ovaj način i puno jeftiniji. Međutim, mislim da zadovoljstvo proizvoda by homemade je ipak presudno u celoj ovoj priči, bar kod mene.

I tako... pronašla sam par nekih interesantnih slatkiša za koje su mi potrebni i kondezovano mleko i fudge, a kako je konkretno za čokoladni kolač, koji čeka upravo da ugleda svetlost dana na mom kuhinjskom stolu, potreban  fudge, ali za njegovu izradu prvo kondezovano mleko... Eeeeeh, samo još da nije potrebno izvesno vreme da se napravi, odstoji, ohladi, stegne...itd...  ne samo da nestrpljenje ponekad dobija bitku (u stilu mrzi me :)))), već je i neizvesnot ponekad mnogo slađa.

Dakle ...... fudge.



Fudge i to onaj običan, bez dodatih orašastih plodova, suvog voća ili čokolada. Takav mi je potreban.


Ali prvo kondezovano mleko, za koje već svi sigurno znate. 

Litar punomasnog mleka, koristila sam 3,8%mm, sipati u neki fini sud, koji ima debelo dno ili neku magičnu  oblogu i u kome ne zagoreva ništa tako lako, dodati 200 g šećera i na najslabijoj vatri kuvati dok se prvobitna količina ne prepolovi. 
I to je sve. 
Mleko će dobiti finu karamel boju. Neko ga procedi, meni se više dopada bez ceđenja. 
I ovo je zaslađeno kondezovano mleko, dok ono drugo, nezaslađeno,  koristi se recimo za pripremu nekih finih sladoleda, sprema na isti način, samo bez šećera. 
I naravno,  ceo proces (kuvanje) traje satima :)
Kada je gotovo, sipa se u vruću teglu, prekrije ubrusom, dok se ne ohladi, pa hermetički zatvori, zapravo kao jedna karika u lancu koristi se odmah u daljem procesu proizvodnje do željenog cilja. 

A sledeći cilj je već pomenuti fudge.

Potrebni sastojci za obični fudge:
  • 400 g slatkog kondezovanog mleka (grama, ne mililitara)
  • 150 ml mleka
  • 115 g putera
  • 450 g demerara šećera
I faza: sve sastojke staviti u odgovarajući sud i na sasvim niskoj temperaturi mešati dok se sve ne rastvori. Kada se sastojci rastvore, pojačati do ključanja i od tada sledećih 15 minuta neprekidno mešati. Smesa penuša, klokoće i mehurići se stvaraju na sve strane, uopšte jedno vuklansko stanje u šerpi, a nakon 15 min napraviti mali test da li je ova faza gotova. U čašu sipajte baš hladnu vodu i kap smese... ako se formirala kuglica fudgea, gotova je ova faza, skloniti sa šporeta.

II faza: i dalje neprekidno mešati još nekih 10 minuta. Dobićete jednu finu gustu karamel masu koju sipate, mnogi kažu u pleh 20x20 cm... ja sam najmanji  imala keramički 18x26 cm, koga sam prethodno obložila masnim papirom. 
Ostaviti da se hladi i stegne do kraja u frižideru, pa seći na kocke. 
Podsećaju na karamel, ali nisu. :)

Napomena: svi dodaci, koji ovaj običan fudge pretvara u pravo malo remek delo, kao što su orasi, lešnici, bela, crna čokolada, razni likeri, suvo voće, bademi i dr. stavljati posle I faze.



Možete pronaći divne recepte za fudge sa raznim dodacima, koji ne samo da izgledaju fenomenalno, već su i preukusni. Omiljeni su mi Maslinkini Fudge sa Baileys i bademima i Fudge sa brusnicama i belom čokoladom, a zapravo ima ih toooliiikoooo.... i naravno, samo kockica-dve. :))))

  

2 коментара:

Anja је рекао...

Prekrasno, jako mi se sviđa recept. Bilježim ga za isprobavanje :)

Olja је рекао...

Hvala Anja. :)