Približavaju se slave i neizbežni sitni kolači. Ovo su prošlogodišnji, mrsni (ove godine me čeka spremanje posnih) i nažalost, uslikana samo jedna tacna.
Ovim filom premazati koru i pažljivo uviti u rolat.
Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.
Za čokoladnu glazuru otopiti 100 g čokolade i ulje.
♥
Recepti su ispisani sa leva na desno.
♥
Kokos kiflice
- 200 g šećera
- 250 g kokos brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 250 g margarina
- 1 20 ml mleka
- 500 g mekog brašna
- 2 žumanca šećer u prahu
Penasto umutiti margarin i šećer, pa dodati
jedno po jedno žumance i sve lepo sjediniti.
Posebno umešeto brašno, prašak za pecivo i
kokos, pa sjediniti sa prethodnom smesom.
Dodati mleko i zamesiti glatko testo, uviti
ga u foliju i ostaviti oko 30 min u frižideru.
Oblikovati kiflice (moje su malo veće, jer ih je pravio 9-togodišnjak :)), ispeći ih u plehu obloženim masnim papirom, na srednjoj T oko 20-ak minuta.
Ispečene ohladiti prvo dobro na rešetki za kolače, pa uvaljati u prah šećer.
♥
Pišinger
- 8 jaja
- 450 g šećera
- 280 g crne čokolade
- 250 g putera
- 1 veliko pakovanje oblandi
- malo prepečenih i samlevenih lešnika
Umutiti dobro
žumanca sa šećerom, pa skuvati krem na pari.
Kada se krem
zgusne, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti u potpunosti, pa postepeno umešati sa prethodno umućenim puterom.
Nafilovati
oblande, a odozgo posuti prepečenim i samlevenim lešnicima.
♥
Ljubavne kuglice
- 100 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih lešnika
- 150 g šećera u prahu
- 80 ml gaziranog soka od pomorandže
- 3 kašičice ekstrata od jagoda
- 200 g crne čokolade
- 90 g margarina (ja sam stavila puter)
- 1 kašika ulja
Sjediniti mleveni keks, mlevene lešnike i
šećer u prahu.
Dodati ekstrat od jagoda i gazirani sok od
pomorandže. Dobro izmešati da se dobije ujednačena crvena smesa.
Ostaviti je na jedan sat u frižideru, zatim
napraviti male kuglice, pa ih opet vratiti opet u frižider, dok se pripremi
čokolada.
Čokoladu i margarin ( ja sam koristila puter) pažljivo otopiti, dodati kašiku ulja. U svaku malu korpicu sipati po
kašičicu ove čokoladne smese.
Preko čokolade pažljivo spustiti po jednu
crvenu kuglicu. Ostaviti u frižideru da se čokolada stegne, pa pažljivo
izvaditi Ljubavne kuglice iz korpica.
♥
Rum
salamice
- 230 g šećera u prahu
- 130 g mlevenih oraha
- 1 belance
- 1/2 kašike kakaoa
- 2 kašike ruma (ili nekog dobrog rum ekstrata)
- 1 tvrdo kuvano žumance
- 100 g maslaca
Zamesiti testo od belanceta, šećera,
samlevenih oraha, kakaoa i ruma, pa razviti koru između dve providne folije.
Umutiti penasto
maslac sa 100 g šećera u prahu, dodati rum i propasirano kuvano žumance.
♥
Čoko-šljivne kuglice
- 200 g šećera
- 200 g seckanih oraha + malo samlevenih oraha
- 200 g samlevenih suvih šljiva
- 200 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Ušpinovati šećer
sa malo vode (toliko vode tek da šećer ogrezne, odnosno da ga voda prekrije). Pa u to dodati i napraviti kompaktnu masu, samlevene suve šljive,
malo ruma, sitno seckane orahe i po potrebi možda malo mlevenih oraha
(ocenićete sami zbog gustine i kompaktnosti) i 100 g istopljene čokolade.
Napraviti kuglice iste veličine.
Za čokoladnu glazuru otopiti 100 g čokolade i ulje.
Svaku kuglicu posebno zabosti na čačkalicu
i umočiti u otopljenu čooladu.
Kuglice
stavljajti na žicu da se ocede od viška čokolade i dok se ne stegne glazura.
♥
Rozen makovnjača 1
- korice za Rozen tortu
- 500 g mlevenog maka
- 400 g šećera
- 4 dl mleka (posna varijanta sojiino mleko)
- 250 g margarina
- 125 g putera (posna varijanta samo margarin)
- 1 štapić vanile
za fondan:
- 200 g šećera u prahu
- 1/2 čaše vruće vode
- nekoliko kapi kolačarske crvene boje i malo ulja
U 4 dl mleka prokuvati srž od jedne šipke
vanile (ostatak sameljite više puta sa prah šećerom i dobićete pravi vanilin
šećer :) ), šećer dok se ne otopi i samleveni mak. Ostaviti da se totalno ohladi.
Napomena: srž iz vanile uvek pomešam sa malo kristal šećera da se zrna odvoje i bude svako za sebe.
Napomena: srž iz vanile uvek pomešam sa malo kristal šećera da se zrna odvoje i bude svako za sebe.
Penasto umutiti
margarin i puter, pa dodavati postepeno smesu sa makom. Nafolovati
korice za Rozen tortu.
Odozgo premazati roze fondanom. Šećer u
prahu brzo mutiti (mutilicom) sa 1/2 čaše vruće vode, dodati nekoliko kapi
crvene kolačarske boje i malo ulja zbog sjaja.
Brownie kolačići by Ana Ugarković
- 35 g brašna
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- na vrh noža soli
- 2 velika jaja
- 130 g šećera
- 1 kašika jake kafe
- 30 g puter
- 200 g Nestle Ecuador čokolade
- 100 g naseckane Nestle Ecuador čokolade i badema
Godinama ih
pravim i fantastiči su.
Obložiti pleh
masnim papirom.
Pomešati brašno,
prašak za pecivo i so.
Mikserom umutiti
jaja, dodati šećer i kafu, oko 15 minuta dok se smesa na zgusne.
U mađuvremenu
rastopiti na pari čokoladu i puter. Promešati, malo prohladiti i dodati u
smesu sa jajima. Zatim umešati brašno, naseckanu čokoladu i bademe.
Ako je smesa
retka, ostaviti oko 5 minuta da se malo stegne.
Stavljati po
kašičicu ove smese na masni papir na par cm rastojanja i peći dok malo ne
narastu i napuknu, oko 8-9 minuta.
Ohladiti na rešetki.
2 коментара:
Predivan blog.Hvala sto sve to delis sa nama.!Moj blog delicious for kids sam premestila na Astal Kuhinja Ravnice tj spojila.Hvala sto si me tagovala!
Hvala ti puno na lepim rečima. :) I tvoji recepti su divni, pa još iz Vojvodine. ♥
Постави коментар