среда, 31. октобар 2012.

Bundevini mafini sa orasima i frosty prelivom

Kada je već Noć veštica i kada su aktuelne bundeve, jer gde god  da odem po netu samo o tome :) ...  potrudila sam se da napravim dve vrste mafina, naravno sa bundevom... slatke i slane. Ovde sada o slatkim.

Odavno sam želela da ih napravim,  i mada sam imala  samo hokaido bundevu, Noć veštica nikako nisam smela da propustim. :) 








Potrebni sastojci za 24 mafina:

  • 400 g očišćene bundeve, isečene na kockice
  • 350 g braon šećera
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 300 g prosejanog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 šake seckanih oraha
  • 175 ml maslinovog ulja (hladno ceđenog, naravno)


Potrebni sastojci za frosty krem preliv:
  • narendana korica mandarine ili pomorandže
  • narendana  limunova korica
  • sok od 1/2 limuna
  • 140 g kisele pavlake 20% mm
  • 2 pune kašike prosejanog šećera u prahu
  • štapić vanile
  • cvetići lavande



Zagrejati rernu na  200 C.

Očistiti bundevu, iseći na kockice i samleti u blenderu ili seckalici, dodati šećer, jedno po jedno jaje.Zatim dodati prethodno  prosejano brašno i prašak za pecivo, prstohvat soli, seckane orahe. Umešati sve i sjediniti, pa sipati maslinovo ulje. Ne mutiti mnogo, već sve sjediniti mešajući varjačom i puniti, ne baš do vrha, prethodno pripremljene korpice i pleh za mafine. Peći oko 20 - 25 minuta.

Dok se mafini hlade, pripremiti frosty krem.
Narendati korice mandarine (pomoranfže) i limuna, iscediti sok od pola limuna, dodati kiselu pavlaku, prosejan šećer u prahu i srž od mahune vanile. Izmešati. Ukoliko je mnogo retko, dodati još šećera, ali ne previše da ostane slatko-kiseli ukus.
Preliti preko svakog mafina, pa staviti odozgo malo cvetića lavande.




Napomena:  srž vanile uvek prvo izmešam sa malo šećera, običnim ili u prahu, u ovom slučaju u prahu, da se zrnca odvoje. U suprotnom ostane gomilica vanile, što može da izgleda ružno.












2 коментара:

Anja је рекао...

Jako lijepi sastojci, volim bundevu u svemu :)

Olja је рекао...

Hvala na komentru Anja, kao i uvek. :))) Samo bez preliva skroz je drugi slatkiš, što znači... preliv obavezan. :)