петак, 26. октобар 2012.

Karamel mafini sa sosom od jabuka / Toffee and Apple Sauce Muffins

Mmmmmmmm... jabuke, pa još sa cimetom, jedni od omiljenijiih sastojaka u raznim slatkišima.



Prvo ćemo napraviti sos od jabuka, da bi se ohladio na vreme za mafine.


Potrebni sastojci za sos:

  • 300 g jabuka (2 veće ili 3 manje slatke)
  • 100 g svetlog Muscovado šećera (ja sam imala tamni)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice Calvadosa (ako ga nemate možete ga izostaviti)
  • 1 kašika vode


Jabuke očistiti i iseći na kocke. Zajedno sa ostalim sastojcima staviti u sud i nekih 15-ak minuta krčkati dok jabuke ne omekšaju, višak tečnosti ne ispari i dok se šećer blago ne karamelizuje.



 Ispasirati.


Smajli je sasvim slučajno ispao, a videla sam ga tek kada sam prebacila slike. :)


Potrebni sastojci za 12 mafina:

  • 275 g brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 75 g putera
  • 125 ml mleka
  • 110 g fudge-a
  • malo smeše Muscovado šećera i cimeta za posipanje
Prosejati brašno sa praškom za pecivo, pa sipati u veću činiju zajedno sa šećerom. Promešati varjačom.
U posebnpoj činiji penasto umutiti omekšali puter, dodati jedno po jedno jaje i 175 ml mleka.
Smesu sa jajima sipajte celu u onu sa brašnom i izmešati, ali ne mnogo, tek toliko da se izjednače, najbolje varjačom. 
Dodati izdrobljene komade fudge-a.

SIpati po pola smese u korpice, koje ste postavili u pleh za mafine, pa kašičicu sosa od jabuka, pa zatvoriti drugom polovinom smese. Testo je dosta gusto, te sa dve kašičice pažljivo i strpljivo ga razvući da popuni papirne korpice.

Posuti odozgo mešavinu šećera i cimeta.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta.
Ohladiti na rešetki za kolače.







2 коментара:

Anja је рекао...

Ovo je zbilja dobra kombinacija okusa.. :))))

tanja је рекао...

Pravi jesenji muffini, s puno cimeta su mi najdraži!:)