Mmmmmmmm... jabuke, pa još sa cimetom, jedni od omiljenijiih sastojaka u raznim slatkišima.
Prvo ćemo napraviti sos od jabuka, da bi se ohladio na vreme za mafine.
Potrebni sastojci za sos:
- 300 g jabuka (2 veće ili 3 manje slatke)
- 100 g svetlog Muscovado šećera (ja sam imala tamni)
- 1/2 kašičice cimeta
- 2 kašičice Calvadosa (ako ga nemate možete ga izostaviti)
- 1 kašika vode
Jabuke očistiti i iseći na kocke. Zajedno sa ostalim sastojcima staviti u sud i nekih 15-ak minuta krčkati dok jabuke ne omekšaju, višak tečnosti ne ispari i dok se šećer blago ne karamelizuje.
Ispasirati.
Smajli je sasvim slučajno ispao, a videla sam ga tek kada sam prebacila slike. :)
Potrebni sastojci za 12 mafina:
- 275 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 75 g putera
- 125 ml mleka
- 110 g fudge-a
- malo smeše Muscovado šećera i cimeta za posipanje
U posebnpoj činiji penasto umutiti omekšali puter, dodati jedno po jedno jaje i 175 ml mleka.
Smesu sa jajima sipajte celu u onu sa brašnom i izmešati, ali ne mnogo, tek toliko da se izjednače, najbolje varjačom.
Dodati izdrobljene komade fudge-a.
SIpati po pola smese u korpice, koje ste postavili u pleh za mafine, pa kašičicu sosa od jabuka, pa zatvoriti drugom polovinom smese. Testo je dosta gusto, te sa dve kašičice pažljivo i strpljivo ga razvući da popuni papirne korpice.
Posuti odozgo mešavinu šećera i cimeta.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta.
Ohladiti na rešetki za kolače.
2 коментара:
Ovo je zbilja dobra kombinacija okusa.. :))))
Pravi jesenji muffini, s puno cimeta su mi najdraži!:)
Постави коментар